Wat voor behandelingen een fysiotherapeut op je kan doen

Het afgelopen jaar had ik een sportblessure opgelopen. Dankzij een fysiotherapeut in Oldenzaal ben ik er weer helemaal bovenop gekomen en kan ik weer normaal sporten. Na de behandeling begon ik me wel af te vragen; waar kan een fysiotherapeut nou allemaal bij helpen? In dit blog vertel ik mijn fondsen over dit onderwerp.

Sportrevalidatie

Eén van de meest bekende handelingen die een fysiotherapeut levert is natuurlijk sportrevalidatie. Deze behandeling wordt vaak toegepast bij mensen die moeten herstellen van een ongeval, een blessure of een medische ingreep. Vaak is het doel om de verzwakte lichaamsdelen weer sterk te maken door training via een schema. Dit is natuurlijk helemaal gekalibreerd op jouw lichaam en waar jij je pijn hebt. De behandeling kan verschillende vormen aannemen, zoals massages, sporten en rek- en strekoefeningen. 

Sportgezondheid

Natuurlijk heeft niet iedereen die naar een fysiotherapeut gaat een blessure. Sommigen die er heen gaan gebruiken de therapeut als een manier om de voedings- en leefstijl te veranderen. Dit natuurlijk om gezonder en fitter te leven. Dit werk loopt voor de fysiotherapeut vaak nauw samen met een personal trainer of een diëtist. Vaak is de training gericht op effectieve opbouw van kracht en uithoudingsvermogen. 

Preventie

Eigenlijk 1 van de belangrijkste behandelingen die een fysiotherapeut levert is de preventie van blessures. Een blessure voorkomen is namelijk veel makkelijker en fijner, dan het is om er een te genezen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van speciaal apparatuur die je lichaam het beste kan meten. Ook weet een fysiotherapeut wat voor sporttechnieken wel of geen problemen op kunnen leveren. Met deze technieken kunnen ze een betere manier van trainen bedenken, zodat je minder blessures oploopt. Ook gebruiken ze vaak gegevens van eerdere patiënten om te kijken wat wel of niet werkt bij een training. 

Hopelijk weet je nu beter wat de taken en vaardigheden zijn van een fysiotherapeut. Als je denkt dat het iets voor jou kan zijn, twijfel vooral niet en ga zeker een keer bij  een fysio langs.