Wat te doen bij een hielspoor?

Last van je hiel? Dan zou het kunnen zijn dat je hielspoor hebt. Alvast een aantal tips: draag juiste schoenen met een dempende inlegzool en neem rust. Je vindt in deze blog antwoord op al je vragen over deze voetklacht. Wat is een hielspoor?, hoe ontstaat een hielspoor, wat zijn de symptomen van een hielspoor en hoe behandel je het?

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen die in sommige gevallen een ontsteking onder de hiel veroorzaakt. Dit wordt peesplaatontsteking of fasciitis plantaris genoemd. Veel voorkomende symptomen zijn pijn onder de hiel bij langdurig staan of lopen. Hielspoor of peesplaatontsteking is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. Vrouwen hebben er gemiddeld iets vaker last van dan dat mannen dit hebben. De meeste mensen zijn tussen de 40 en 60 jaar oud. Hielspoor is vaak in enkele weken tot maanden te verhelpen. In sommige gevallen kan het vanzelf over gaan. 

Hielspoor oorzaak

In de meeste gevallen wordt hielspoor veroorzaakt door overbelasting van de hiel of de voetpezen. Dit kan komen door, slechte of versleten schoenen, sport, stijve kuitspieren, overgewicht. Ook voetafwijkingen als holle voeten of platvoeten kunnen de oorzaak zijn. Hier ontstaat dan een ontsteking waar de peesplaat aan de hak hecht, dit kan pijn veroorzaken.

Hielspoor symptomen

De meest voorkomende symptomen van hielspoor zijn:

  • Pijn onder die hiel 
  • Pijn onder de voet na stilzitten
  • Pijn bij lopen
  • Problemen om lang stil te staan
  • Kalkafzetting in de peesplaat
  • Hielpijn tijdens het autorijden

Hielspoor behandelen

Vooral als je nog niet te lang hielspoor klachten hebt kun je met zelfhulp vaak snel effect bereiken. Denk dan aan het houden van rust, rekoefeningen doen, het dragen van goede schoenen, het dragen van een hielspoor sok of het gebruik van eventuele inlegzooltjes. Worden de klachten niet minder en blijft de pijn aanhouden? Dan kun je in dat geval het beste een arts of therapeut inschakelen. Die zullen de stand van je voet beoordelen en eventueel oefeningen of corrigerende zooltjes adviseren. Ook kunnen behandelingen als injecties, shockwave en zelfs operaties worden toegepast.