Wat is gezond drinken voor kinderen?

We weten natuurlijk allemaal wel dat het heel belangrijk is om kinderen gezond voedsel te laten eten. Maar hoe zit het met hen gezonde drankjes aan te bieden? Wat kinderen drinken kan een grote invloed hebben op het aantal calorieën dat ze consumeren en de hoeveelheid calcium die hun lichaam binnenkrijgt.

Serveer vooral water en melk

Voor kinderen van alle leeftijden is water de allerbeste keuze, dus laat dit maar flink stromen. Behalve dat het geen calorieën bevat, is water immers een prima dorstlesser zonder suiker. Kinderen van 4 tot 13 jaar hebben ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag nodig.

Daarnaast levert 1 kopje melk van 250 ml maar liefst 300 milligram aan calcium. Dat is een heel fijne hoeveelheid die een grote bijdrage aan de dagelijkse behoeften van een kind van 4 tot 8 jaar levert. Een kind tussen de 8 en 13 heeft echter 450 ml melk per dag nodig om sterke botten op te bouwen.

Spoor een kind, zowel op school of tijdens een bezoek aan bijvoorbeeld hun sportclub, ook aan om zoveel mogelijk water te drinken. Je zou ze leuke bedrukte waterflessen mee kunnen geven om dit aan te moedigen.

Drankjes speciaal voor kinderen

Als je door de winkelpaden van jouw supermarkt wandelt, dan zie je heel veel drankjes die speciaal voor kinderen op de markt worden gebracht. Hoewel veel van hen er in eerste instantie behoorlijk gezond uitzien, is dit niet altijd het geval. Hoe kun je dan toch weten welke echt goed voor het groeiende lichaam van een kind zijn?

Drankjes met 100 procent vruchtensap

Peuters tussen de 1 en 3 jaar mogen niet meer dan 4 ons vruchtensap per dag drinken. Deze drankjes bevatten namelijk heel veel suiker, iets wat irriterend kan zijn voor de maag van jouw kind. Het is prima om met mate wat vruchtensap aan te bieden, maar zorg er dan wel voor dat het 100 procent sap is (zoals sinaasappel, appel, cranberry of zo). Een eenvoudige truc om een beetje meer vruchtensap te maken is door het heel simpel met water te verdunnen.

Smoothies van melk en yoghurt

Dit soort drankjes mogen niet de hele dag door gebruikt worden om de dorst van jouw kind te lessen. Ze zullen desondanks wel een geweldige tussendoortje zijn om jouw kind van heel gezonde voeding te voorzien. Je zou bijvoorbeeld een mix van melk met gemalen ijs, frambozen en sinaasappel kunnen gebruiken. Of meng bijvoorbeeld yoghurt met een banaan en wat aardbeien. Mix uiteraard enkel het favoriete fruit en groenten van jouw kleintje.

Zeg nee tegen frisdrank

Er worden vaak frisdranken aan kinderen geserveerd. Deze dranken hebben helaas geen voedingswaarde en bevatten ook veel suiker. Het drinken van frisdrank en andere gesuikerde dranken in pakjes kan ook tandbederf veroorzaken.

Cola’s en andere frisdranken bevatten bovendien vaak cafeïne, iets wat kinderen niet nodig hebben. En als het drinken van frisdrank al begint als kinderen klein zijn, dan is de kans groot dat ze hier steeds meer van gaan drinken naarmate ze ouder worden.

Vooral bij de oudere kinderen en tieners wordt het drinken van frisdrank met een overmatige gewichtstoename en andere problemen in verband gebracht. Veel kinderen houden van frisdrank en zullen hier dus zeker om vragen. Laat de oudere kinderen maar weten dat het zeker wel af ​​en toe gedronken mag worden. Maar dan natuurlijk wel met mate!

Water blijft het allerbeste!

Al met al kan er geconcludeerd worden dat het het beste voor kinderen is om gewoon kraanwater of melk te drinken. Water is beter dan vruchtensap, omdat het subliem de dorst lest en geen extra suiker bevat.