Wat is een verborgen verslaving?

Ben je verslaafd aan suiker of koffie? Eigenlijk heeft iedereen wel een paar kleine verslaving die op het eerste gezicht niet zo schadelijk lijken, maar je leven wel een stuk moeilijker maken. in het ergste geval kun je altijd hulp zoeken bij Kliniek Breda, maar je kunt ook zelf van je kleine verslavingen afkomen. Niet alle verslavingen zijn namelijk schadelijk, hoewel ze meestal wel ongewenst zijn. Niemand wordt beter van een verslaving, denk bijvoorbeeld aan alcohol, roken, drugs, gokken of gameverslaving. Natuurlijk was je hier al van op de hoogte, want als je een schadelijke verslaving hebt moet je hier zo snel mogelijk vanaf komen. Niet elke verslaving is echter duidelijk of schadelijk. Zo bestaan er zogenaamde verborgen verslavingen. Dit zijn kleine gedragspatronen die je leven niet kapotmaken maar wel vervelend zijn. Lees in deze blog hoe je er vanaf kunt komen.

Verslaving maakt je afhankelijk

Een veel voorkomende onschuldige verslaving is een cafeïne verslaving. Sommige mensen raken hier snel verslaafd aan en worden chagrijnig als ze een dag geen koffie drinken. Ze kunnen zich niet meer concentreren, hebben hoofdpijn, zijn moe en ongelukkig. En dat alleen maar omdat ze een dag geen koffie hebben gedronken! Een koffieverslaving is nog relatief onschuldig, en veel mensen hebben er last van. Waarschijnlijk ben je je hier niet eens bewust van. Sla je koffie eens een dagje over en kijk hoe het gaat. Zo zijn er nog meer verslavingen waarvoor je niet meteen een Afkickkliniek, verslavingskliniek voor nodig hebt maar die wel een negatieve invloed kunnen hebben op je leven. Vaak zijn dit gewoontes waar we ons niet bewust van zijn, maar die het leven wel een stuk moeilijker maken. Ook al zijn ze onschuldig, ze nemen je vrijheid af waardoor je je leven niet kunt leven zoals je dat graag zou willen. Je wordt dus minder vrij en deze verslavingen pakken veel van je tijd af. Die tijd zou je natuurlijk veel liever besteden aan dingen waar je gelukkig van wordt en dingen die er echt toe doen. Zoals je partner, kinderen, huisdieren of vrienden. Of denk eens aan al die hobby’s die je niet meer doet, zoals sporten, koken, lezen of iets anders. 

Versla je verborgen verslavingen

Je doet er goed aan om je verborgen verslavingen te verslaan zodat je je vrijheid en leven terug kunt krijgen. Van zo’n verslaving afkomen is een leuke uitdaging, want wanneer het je lukt heb je het gevoel dat je iets bereikt hebt en voel je je lekker vrij. Ook krijg je het gevoel dat je jezelf in de hand hebt, waardoor je het gevoel hebt dat je de hele wereld zou aankunnen. Het is echter niet altijd makkelijk om aangeleerd gedrag te veranderen en om dingen ineens helemaal anders te doen. Maar het is gegarandeerd dat je je geweldig zult voelen als het je eenmaal gelukt is! Je leven zal luchtiger en leuker worden. Maar hoe pak je dit nou aan? Ten eerste moet je nadenken over de slechte gewoontes die je wilt aanpakken. Je discipline kun je zelfs trainen. Zelfs luie mensen kunnen zichzelf leren hoe ze gedisciplineerd kunnen zijn. Discipline is de sleutel om van je verslaving af te komen. De eerste dagen zal het moeilijk zijn om minder op je telefoon te kijken of om je kop koffie te laten staan, maar naarmate de tijd verstrijkt zal het je steeds minder moeite kosten.