Brain fog is een term die we steeds vaker voorbij horen en ook zien komen, maar wat is brain fog nu eigenlijk? In onze huidige samenleving ervaren steeds meer mensen een toenemende druk, zowel privé als op het werk. Deze druk kan leiden tot een mentale ‘problemen’ die bekend staan als onder andere ‘brainfog’ of ‘hersenmist’. Dit fenomeen wordt gekenmerkt door een gebrek aan helderheid, focus en concentratie en kan een grote impact hebben op het dagelijks functioneren. Je hebt als het ware het gevoel alsof er ‘watten’ in je hoofd zitten. Toch is het goed te weten hoe je de eerste symptomen kunt herkennen en niet geheel onbelangrijk, hoe je ervoor kunt zorgen dat het minder wordt en uiteindelijk helemaal verdwijnt. Speciaal daarom nemen we je in dit artikel mee in de wereld van brain fog.
Hoe ontstaat brain fog?
Eén van de voornaamste oorzaken van brain fog, is en blijft toch echt wel spanning en stress. Nu is het natuurlijk niet erg dat je een keer wat extra druk ervaart, omdat je op je werk vlak voor een belangrijke deadline zit, maar wanneer je regelmatig flink wat uren moet overwerken, dan gaat je dit niet in de koude kleren zitten. Brain fog is daarom dus ook niet iets wat van vandaag op morgen ontstaat. Vaak zien we dat dit een geleidelijk proces is, waarbij je stukje bij beetje meer symptomen krijgt. Het begint met wat slapeloosheid, vergeetachtigheid en dit wordt naarmate de tijd vordert, natuurlijk alleen maar erger. Vaak komt er dan een moment waarop normaal functioneren vrijwel onmogelijk wordt en een periode van herstel nodig is om volledig te kunnen herstellen.
Wat kun je doen tegen brain fog?
Nu je weet hoe brain fog kan ontstaan, is het natuurlijk niet zo moeilijk om in theorie de oplossing voor jezelf te kunnen bepalen. Toch blijkt dit in de praktijk heel anders te zijn. Je kunt je immers wel voorstellen dat de druk op het werk een lastige is om direct aan te pakken. Toch is dit wel belangrijk om te doen. Merk je dat je teveel welbekende ‘aapjes’ op je schouders hebt, dan is het zaak het gesprek met je leidinggevende of werkgever aan te gaan. Daarnaast speelt ook de voeding een belangrijke rol en is het goed ervoor te zorgen dat je ook voldoende beweegt.