Waarom is een mondhygiënist belangrijk?

Praat men over mondhygiëne, dan heeft men het simpelweg over de dagelijkse verzorging van de mond en het gebit. Een goede verzorging start bij het poetsen van de tanden en het tandvlees met fluoride tandpasta en een goede tandenborstel voor ten minste twee minuten lang. Een grondige reiniging voorkomt dat resten voedsel en drank op de tanden blijft zitten en veroorzaakt tandplak. Zelfs het tijdig verwijderen van tandplak houdt het gebit gezond en voorkomt tandaandoeningen. De kans op focale infecties wordt hierdoor ook geminimaliseerd. Hiermee kan de mondhygiënist u goed van dienst zijn.

Gevolgen van slechte mondhygiene

Een goede mondhygiëne, voorkomt niet alleen slechte mondflora, maar ook de zeer ernstige gevolgen van focale infecties voor de algemene gezondheid. Echter door slechte mondhygiëne kunnen focale infecties ontstaan. Die zijn infecties als gevolg van bacteriën van de mond of infecties die aanwezig zijn in tandabcessen of in tandvleesontstekingen. Deze schadelijke bacteriën in de bloedbaan leiden tot ernstige ontstekingen als infectieuze endocarditis, artritis en nefritis. Ze hebben gevolgen voor de gezondheid en veroorzaken verschillende systeemziekten, zoals hart- en vaatziekten, bacteriële longontsteking en diabetes.

Voor mondverzorgingadvies naar de mondhygiënist 

Bij de mondhygiënist kun je terecht voor advies, preventie en mondverzorging. De mondhygiënist adviseert onder meer bij ontstoken tandvlees, slechte adem, rotte kiezen en overige tandcomplicaties. De mondhygiënist kan ook ten dienste staan van de tandarts en mag naast de mondverzorging ook de handelingen van de tandarts verrichten, mits in opdracht van de tandarts. Vrijgevestigde mondhygiënisten, die werkzaam zijn in hun eigen praktijk, mogen enkele taken uitvoeren in opdracht van de tandarts, zoals boren, vullen, verdoven en het maken van de tandchirurische foto’s. Geregistreerde mondhygiënisten mogen alle taken zelfstandig uitvoeren. Ze kunnen daarbij opdrachten accepteren van een tandarts, maar zijn voor hun dagelijkse mondverzorgings en preventieve activiteiten dus niet afhankelijk van de tandarts.

Regelmatig bezoek aan de mondhygiënist

Bezoek aan de mondhygiënist moet regelmatig plaatsvinden en helpt je bij de goede mondverzorging. Dit, omdat alleen daardoor je tijdig kunt ontdekken waar het verkeerd dreigt te gaan met het gebit en de mondflora. Niets is aangenamer dan om zo tijdig beginnende infecties te detecteren en aan te pakken.