Tips voor een goede verzorging van je oren

Is jou vroeger ook altijd verteld dat je je goed achter je oren moet wassen? De oren zijn een belangrijk onderdeel van ons lichaam en als deze eenmaal beschadigd zijn kun je hier eigenlijk niks meer aan doen. Daarom is het belangrijk dat je je oren goed verzorgd om zo gehoorbeschadiging te voorkomen. We geven je daarom een aantal tips zodat we jou een stukje dichter bij gezondere oren kunnen brengen.

Festival of feestje op de planning? Draag gehoorbescherming

Het is algemeen bekend dat de muziek op festivals veel te hard staat. Het dragen van oordoppen of oorkappen is op zo’n moment zeker geen overbodige luxe. Belangrijk is dat de oordoppen een hoge ruisonderdrukking hebben, omdat dit het decibelniveau in je oren verlaagd. De meeste mensen vinden oorkappen erg handig en comfortabel zitten, maar weet wel wat de meeste oorkappen niet hetzelfde niveau van ruisonderdrukking bieden als oordoppen.  

Zet het geluid van een koptelefoon of oordopjes nooit te hard

Het aanbevolen geluidsvolume voor oordopjes en koptelefoons ligt ongeveer tussen de 60 en 85 dB. We kunnen ons voorstellen dat het lastig in te schatten is wanneer het volume tussen de aanbevolen dB ligt, maar gelukkig zijn er een aantal handige trucjes om ervoor te zorgen dat het volume niet te hard staat. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het volume niet hoger is dan tweederde van de volledige volume capaciteit. Vaak kleurt de volumebalk rood en krijg je een waarschuwing van je smartphone als je deze aanbevolen grens overschrijdt. Ook kun je het controleren door de muziek af te laten spelen en de oordopjes voor je te houden. Kun je de muziek door de oordopjes horen terwijl deze niet in je oren zitten? Dan staat het volume te hard.   

Houd je hoorapparaten en oordoppen goed schoon

Hoortoestellen kunnen erg vies worden wanneer je deze veel draagt. Daarbij komt nog eens kijken dat oorsmeer de geluidskwaliteit van de hoortoestellen of oordoppen kan beïnvloeden. Geef je hoortoestellen of oordoppen daarom regelmatig een goede schoonmaakbeurt om zo te kunnen genieten van de beste luisterervaring. Bovendien verleng je de levensduur van de hoortoestellen hiermee. Ben je nog op zoek naar goedkope hoorbatterijen voor in jouw hoortoestel? Kijk dan goed op internet welke hoorbatterijen aanbieder de goedkoopste is. 

Oren zelf schoonmaken? Doe het wel voorzichtig

Het is heel normaal om soms te veel oorsmeer te hebben. Als je gehoorgang echt helemaal verstopt zit ga dan niet zelf proberen om het oorsmeer te verwijderen. Je kunt in zo’n geval het beste contact opnemen met jouw huisarts, een KNO-arts of een audicien zodat zij het oorsmeer kunnen verwijderen. Als de verstopping maar een klein gedeelte van de oorholte vervuild kun je deze wel zelf schoonmaken, maar wees voorzichtig! Gebruik bijvoorbeeld geen oorstaaf, maar spoel de gehoorgang uit met warm water. De buitenranden van de ooropening kun je voorzichtig met een vochtig doekje schoonmaken.