Tegenwoordig komt blijvende gehoorschade steeds meer voor. Terwijl het vroeger vaak voorkwam bij ouderen, komt het nu steeds meer voor bij jongeren. Vroeger hadden vooral arbeiders last van gehoorschade. Deze gehoorschade ontstaat meestal in hun werkomgeving. In de fabrieken werd er geen rekening gehouden met het gehoor van de arbeiders. Omdat de juiste maatregelen niet getroffen werden hadden veel arbeiders blijvende gehoorschade. Tegenwoordig komt gehoorschade steeds meer voor bij jongeren. Jongeren krijgen vaak blijvende gehoorschade door het luisteren van harde muziek in discotheken en andere uitgaansgelegenheden. Gehoorschade kan meerdere oorzaken hebben. Daarnaast ervaart ook iedereen het anders. De een kan een piep horen en de ander hoort alles wat zachter. Als jij denkt dat jij gehoorschade hebt, kan het goed zijn om lang een hoorspecialist in de buurt te gaan.
Preventie
Het voorkomen van blijvende gehoorschade is beter dan genezen. Blijvende gehoorschade is vaak niet geneesbaar. Juist daarom is het belangrijk om te weten hoe je blijvende gehoorschade kunt voorkomen. De eerste tip is om er voor te zorgen dat je het volume niet te hoog zet. Dit kan bijvoorbeeld als je muziek luistert, maar ook als je tv kijkt of auto rijd. Daarnaast is het belangrijk om tijdens concerten en andere uitgaansgelegenheden niet te dichtbij de speakers te staan. De beste oplossing is om op deze plekken oordopjes te dragen. Een andere goede tip is om een koptelefoon te gebruiken in plaats van oordopjes. Een koptelefoon zit namelijk niet zo dicht bij je gehoorgang als oordopjes. Dit zorgt er voor dat ze niet zo veel schade aanrichten aan je gehoor.
Genezing
Als er al sprake is van gehoorschade kan het goed zijn om naar de hoorspecialist in de buurt te gaan. Deze hoorspecialist in de buurt wordt ook wel een audicien genoemd. Deze hoorspecialist zal een gehoortest afnemen om vast te stellen in hoeverre er sprake is van gehoorschade. Het gehoor wordt gemeten door middel van een audiogram. Door middel van het luisteren naar geluiden en het beantwoorden van vragen kan de audicien vaststellen welke gehoordrempel je wel en niet hoort. Als uit deze gehoortest blijkt dat je blijvende gehoorschade hebt opgelopen dan kan de audicien je helpen met het kiezen van een gehoorapparaat. Een gehoorapparaat hoeft niet duur te zijn. De meeste verzekeringen vergoeden een gehoorapparaat volledig voor jongeren onder de 18 jaar. Boven de leeftijd van 18 jaar wordt er 75 procent van het gehoorapparaat vergoed door de meeste verzekeraars. Ga bij klachten in elk geval naar een specialist! Een goede gezondheid is belangrijk.