Tips om van een alcoholverslaving af te komen

Bent u tijdens de COVID-19 pandemie steeds meer alcohol gaan drinken en heeft u het idee dat u niet meer zonder alcohol kunt? Wanneer u het idee heeft dat u een alcoholverslaving begint te vormen is het belangrijk op tijd in te grijpen, hoe sneller u ingrijpt, hoe makkelijker het immers nog is om van een verslaving af te komen. In dit artikel zetten we een aantal dingen op een rij die kunnen helpen met het overwinnen van alcoholisme.

Bepaal wanneer u stopt met drinken

U kunt natuurlijk van de één op de andere dag stoppen met drinken, maar vaak blijkt dit zonder voorbereiding toch lastig. Daarom is het belangrijk dat u van tevoren met uzelf afspreekt wanneer u gaat stoppen met drinken. Op die manier kunt u uzelf tot aan die datum mentaal voorbereiden op het proces dat komen gaat, en bijvoorbeeld uw alcoholgebruik alvast proberen te minderen.

Gooi alle alcohol in uw huis weg

Het klinkt misschien logisch, maar het is belangrijk om alle alcoholische dranken die u in huis heeft weg te gooien. Wanneer u geen alcohol in huis heeft zult u immers minder snel geneigd zijn om te drinken. Krijgt u mensen over de vloer of organiseert u een feestje? Zorg er dan voor dat u zo kort mogelijk van tevoren de drank in huis haalt, en vraag de gasten om de drank mee naar huis te nemen als er iets over blijft. Zo blijft er geen alcohol over die u misschien zelf zou kunnen drinken.

Praat met uw naasten

Heeft u een feestje of etentje met anderen op de planning staan? De kans is groot dat u het in sociale situaties lastiger gaat krijgen om niet te drinken. Daarom is het belangrijk dat u uw familie en vrienden inlicht over uw proces om van uw alcoholverslaving af te komen, zodat zij u hierin kunnen helpen. Zo kunt u hen bijvoorbeeld vragen om niet of minder te drinken in uw bijzijn, of kunt u bij hen aankloppen wanneer u een moeizame periode in het proces doorgaat.

Zoek professionele hulp

Het kan erg lastig zijn om op eigen benen te stoppen met het drinken van alcohol. Mocht u merken dat u het lastig vindt, of vindt u het eng om helemaal zelf deze stap te nemen? Schroom dan niet om op zoek te gaan naar professionele hulp en bijvoorbeeld contact op te nemen met een verslavingskliniek.