Slechte mondhygiëne bij kind gevaarlijk

Als het gebit van een kind niet tijdig wordt gepoetst en de mond gezond wordt gehouden, komt zijn leven in gevaar. Het is de eerste verantwoordelijkheid van de ouders of verzorgers. Maar een ongezonde mond toont op een ongezonde leefstijl, welke door de ouder aangepakt moet worden en bij gebrek resulteert in diverse kwalen in het lichaam op latere leeftijd. Kwalen en ziektes kunnen voorkomen worden als het kind leert het anders aan te pakken en daadwerkelijk de richtlijnen voor het goed verzorgen van de mond worden aangeleerd. Het kind moet zich daar bewust van worden gemaakt.

Geef de juiste begeleiding

Het kind moet op heel jonge leeftijd worden aangeleerd dat een gezonde leefstijl, gelukkig maakt. Hij moet weten dat gezond zijn en blijven een deel is van zijn verantwoordelijkheid. Stimuleer het kind om naar kinderprogramma’s te kijken die een gezonde leefstijl promoten, kindvriendelijk beeldmateriaal met het juiste onderricht van hoe het gebit te onderhouden. Kinderen doen vaak na wat ze zien. Aan te bevelen is daarom ook om het kind heel vroeg kennis te laten maken met de mondhygiënist en de tandarts in Hoofddorp. De mondhygiënist kan na observatie aangeven wat er allemaal aan het kindergebit moet worden gedaan om het gezond te houden. Een goede mondhygiëne, voorkomt niet alleen slechte mondflora, maar ook de ook heel ernstige fysieke en geestelijke problemen van focale infecties voor de algemene gezondheid.

Voorkom systeem ziektes

Enkele van de voorkomende ziekten als gevolg van een slechte mondhygiëne zijn de kans op verschillende systeemziekten zoals hart- en vaatziekten, bacteriële longontsteking en diabetes. Aantasting van de organen, die het normaal functioneren van het lichaam ontregeld. Bij de bacteriële longontsteking raken de longblaasjes en het weefsel daaromheen ontstoken.

Focale infecties

Focale infecties zijn infecties als gevolg van bacteriën van de mond of die aanwezig zijn in tandabcessen of in tandvleesontstekingen. Deze schadelijke bacteriën kunnen via de bloedbaan ook zeer ernstige ontstekingen veroorzaken op andere plaatsen van het lichaam. Enkelen daarbij zijn de infectieuze endocarditis, artritis, nefritis. Hechten deze schadelijke mondbacteriën zich via de bloedbaan aan de hartkleppen, dan veroorzaken zij infectieuze endocarditis. Van artritis is er sprake als de schadelijke mondbacteriën zich hechten op de gewrichten.Tasten deze mondbacteriën de nieren, dan wordt het een nefritis oftewel nierfalen.