Redenen om een hand held dynamometer te gebruiken

Ben je een fysiotherapeut of een andere medische professional? Wellicht heb je dan wel eens gehoord van een hand held dynamometer. Een hand held dynamometer wordt gebruikt om de maximale knijpkracht van de hand te meten. Deze knijpkracht is een goede aanwijzing van de perifere spierfunctie en is gerelateerd aan de totale hoeveelheid spiermassa in het lichaam. In deze blog lees je meer over deze dynamometer.

Wat is een hand held dynamometer?

De Hand Held Dynamometer is een meetinstrument voor kracht. Het wordt veel gebruikt in de praktijk als basismeting of als evaluatief middel. Met een hand held dynamometer kun je de knijpkracht van handen en vingers meten. Een hand held dynamometer wordt voornamelijk gebruikt op de maximale knijpkracht te meten en te evalueren.

Spierkracht

Een handknijpkrachtmeter is een medisch meetinstrument om de isometrische spierkracht van diverse spiergroepen te bepalen. Het meten van de maximale handknijpkracht geeft een goede inschatting van de perifere spierfunctie en is gerelateerd aan de totale hoeveelheid spiermassa in het lichaam. Door middel van een spierkrachtmeting kan bepaald worden of de waarden bij een cliënt binnen het normale bereik vallen en hoe spiergroepen zich onderling verhouden. Afname van de spierkracht kan een teken zijn van spierafbraak, bijvoorbeeld ten gevolge van een dysfunctie, hand trauma of ander letsel. Hand held dynamometers en pinch meters worden veel gebruikt door fysiotherapeuten, hand therapeuten, ergotherapeuten en andere zorgprofessionals.

Hydraluische hand held dynamometers

Je kunt kiezen uit hydraulische en digitale hand held dynamometers. Hydraulische handkrachtmeters zijn analoge evaluatiemeters waarbij de overdracht van de hand knijpkracht metingen gaat door middel van een mechanische vloeistof. Om deze te gebruiken, dien je de handgreep zo in te stellen, dat de greep comfortabel in de hand van de cliënt past. Draai de peak hold needle tegen de klok in naar nul. De peak hold needle registreert automatisch de hoogste gemeten knijpkracht. Zet de peak hold needle terug op nul voordat je een nieuwe meting doet. De hydraulische druk die wordt uitgeoefend door de knijpkracht van de hand wordt als resultaat op de wijzerplaat weergegeven. De dubbele schaal op de wijzerplaat geeft de knijpkracht in kilogram en ponden weer. De rode peak hold needle behoudt de gemeten piekkracht. De hydraulische handkrachtmeter van Saehan is geschikt voor handkracht metingen tussen 0 en 90 kg. De verstelbare handgreep is ideaal voor verschillende hand formaten. Isometrisch in gebruik doordat de handgreep stabiel is en niet beweegt, en daardoor betrouwbare metingen geeft.

Digitale hand dynamometer 

Bij een digitale hand dynamometer vindt de overdracht van de metingen digitaal plaats door middel van een sensor. Bovendien kunnen de resultaten digitaal worden opgeslagen terwijl je de testresultaten bij een hydraulische handkrachtmeter van de wijzerplaat afleest en vervolgens noteert. Daarnaast kun je kiezen voor een handdynamometer met een knijpbal in plaats van een handgreep. Speciaal voor het meten van de knijpkracht van de duim en vingers kun je pinch meters gebruiken.