Alles wat je moet weten over Propolis

Propolis. Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar wat is het eigenlijk? En wat moet je er allemaal over weten? Deze harsachtige substantie wordt door bijen geproduceerd om schade aan de korf te herstellen en hun woonplaats schoon te maken. Vaak heeft Propolis een gele tot donkerbruine kleur, echter is de kleur in grote mate afhankelijk van welke bloemknoppen en bomen de bijen hebben bezocht. Propolis is zeer populair om de verschillende gezondheidsvoordelen. Lees daarover meer in onderstaande blog.

Waar komt het woord “Propolis” vandaan?

Propolis is een grieks woord, waarbij “pro” staat voor de toegang tot en “polis” voor de stad. Dit refereert naar de beschermende rol van de stof voor de bijenkorf. Voor bijen is het natuurlijk van belang dat enkel gewenste bezoekers hun korf in kunnen komen. Propolis wordt door bijen gebruikt om spleten en kieren af te dichten, zodat ze hun “woonplaats” exclusief voor hen houden.

Hoe wordt Propolis gemaakt?

Om Propolis te maken verzamelen bijen het hars van bloemknoppen en bomen. Dit sap brengen de bijen terug naar hun korf om daar zorgvuldig vermengd te worden met bijenwas, enzymen en pollen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Propolis?

Er zijn de laatste jaren veel onderzoeken geweest naar de werking van Propolis. Daarbij zijn we erachter gekomen dat er in Propolis een stof zit genaamd pinocembrin. Dit werkt erg goed tegen schimmels. Deze eigenschap zorgt bij gebruik dat het lichaam actief ontsmet wordt. Zo werkt het middel erg goed om wonden te helen.

Tegenwoordig wordt Propolis tegen meerdere aandoeningen ingezet. Zo is het een uitstekend middel tegen eczeem, acne, schaafwonden en brandwonden. De huid heelt sneller met Propolis. Ook helpt het middel om de symptomen van koorts en hoesten te verlichten. Tegen verkoudheid en koorts klachten helpt propolis tinctuur ontzettend goed.

Er zijn zelfs meerdere studies die uitwijzen dat Propolis ook gezondheidsvoordelen biedt bij het behandelen en voorkomen van bepaalde soorten kanker. De tumorale eigenschappen van het middel zou borstkanker helpen voorkomen.

Een groot voordeel om te kiezen voor Propolis is dat het een natuurlijk product is die al eeuwen gebruikt wordt vanwege haar goede eigenschappen bij verschillende aandoeningen. Dit natuurlijke middel wordt al sinds de oudheid gebruikt voor allerlei kwaaltjes. Wil je zelf de gezondheidsvoordelen ervaren? Propolis kopen kan bij verschillende Nederlandse webshops.