Ouderenzorg: welke mogelijkheden heb je?

Wanneer iemand ouderenzorg nodig heeft zijn er verschillende opties. Welke dit zijn en wat ze precies inhouden, leggen we uit in dit artikel!

Thuiszorg

De eerste optie is thuiszorg. Hierbij wordt de patiënt, zoals de naam al verraad, thuis verzorgd. Een groot voordeel hiervan is dat je thuis in je vertrouwde omgeving kunt blijven, zonder te hoeven verhuizen naar een instelling. Ouderen kunnen vaak meer zelfstandig dan ze denken. Voor de dingen waarbij hulp nodig is, staat de thuiszorg klaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aankleden, douchen, boodschappen doen en eten koken. Wanneer de zorg intensief is, kan er 24-uurs thuiszorg ingezet worden. Hierbij wordt er letterlijk 24 uur per dag, dus dag en nacht zorg geboden. Ook voor problemen die ‘s nachts optreden staat dus iemand klaar. Uiteraard is iedere situatie anders. Bij de ene persoon zal er 24 uur per dag zorg nodig zijn, maar bij de ander misschien alleen overdag. Voor 24-uurs thuiszorg kun je terecht bij Zorgservice Brabant.

Verzorgingshuis

Wanneer iemand echt continu zorg nodig heeft en daarnaast eenzaam is, kan een verzorgingshuis tevens een goed idee zijn. In een verzorgingshuis is namelijk altijd verzorgingspersoneel aanwezig. Dit kan een veilig gevoel geven voor ouderen. Ook zijn er nog andere ouderen aanwezig. Zo kun je elkaar de hele dag dus gezelschap houden! Ook voor zaken als tijdelijke revalidatie kun je terecht bij een verzorgingshuis.

Ouderenwoningen

Wanneer iemand graag zelfstandig wil blijven wonen maar de huidige woning daarvoor niet geschikt is, kunnen ouderenwoningen een oplossing bieden. Dit soort woningen zijn helemaal aangepast om geschikt te zijn voor ouderen. Zo zijn er geen trappen aanwezig, maar is alles gelijkvloers. Ook bestaan er speciale mantelzorgwoningen. Dit zijn kleine huisjes, die bijvoorbeeld in de tuin van een familielid worden geplaatst. Zo is er altijd een mantelzorger in de buurt aanwezig wanneer het nodig is!

De beste optie?

Zoals je ziet zijn er dus verschillende opties als het gaat om ouderenzorg. Iedere optie heeft weer eigen voor- en nadelen. Wat de beste optie is, verschilt per situatie. Iedereen is inmiddels anders, en iedereen heeft weer andere soort zorg nodig. Kijk daarom dus welke oplossing het beste bij jouw situatie past!