Obesitas kan ziekten veroorzaken

Niemand vindt het leuk om uit vorm te zijn en wil gezond zijn. De behoeften van mensen over de hele wereld zijn als volgt of vergelijkbaar, maar steeds weer behandelen mensen hun lichaam op een amateuristische manier. Tegenwoordig komen echter veel kwalen voort uit slechte voeding en te weinig lichaamsbeweging. Het is belangrijk om deze zogenaamde cultuurziekten te bestrijden. Zorg er dus voor dat je gezond eet en beweeg voldoende.

Slechte voeding kan leiden tot obesitas

Een hoog gewicht is meestal het gevolg van een slechte en onevenwichtige voeding. Als je meer eet dan dat je aan energie nodig hebt, kom je aan. Te veel energie wordt in het lichaam opgeslagen in de vorm van vetophopingen. Het resultaat van het vet is een zekere immobiliteit en dit resulteert in verdere zwaarlijvigheid. En hoe zwaarder mensen worden, hoe minder ze meestal bewegen en hoe meer ze juist gaan eten. Trainen wordt een marteling, maar minder bewegen verlaagt het energieverbruik, wat het vetverlies versnelt.

Obesitas kan leiden tot ziekte

Overgewicht kan dus voor problemen zorgen. Stofwisselingsstoornissen zijn bijvoorbeeld altijd het gevolg van slechte voeding. De overtollige energie wordt in het lichaam opgeslagen als vet. De organen krijgen ook hun vet. Sommige organen in het lichaam en hun functies worden aangetast. De insulineproductie is verstoord bij zwaarlijvige mensen. Wat weer diabetes tot gevolg kan hebben. Heb je overgewicht en ben je bang dat je diabetes hebt dan kun je zelf thuis een diabetes test uitvoeren. Bij twijfel natuurlijk altijd de huisarts raadplegen en niet zelf gaan dokteren. De kans op ziekten zoals een hartaanval neemt ook toe.

Hoge bloeddruk moet niet lichtvaardig worden opgevat

Het lastige van een hoge bloeddruk is dat mensen dat niet meteen merken. Ondanks een hoge bloeddruk kunt u lange tijd volledig symptoomvrij zijn. Hypertensie moet daarom regelmatig worden gecontroleerd met een bloeddrukmeter. Er zijn echter tekenen van hoge bloeddruk, zoals duizeligheid of migraine. Indien onbehandeld, kan hoge bloeddruk leiden tot een beroerte of andere inwendige organen beschadigen. Ook een hartinfarct kan het gevolg zijn van een hoge bloeddruk met alle gevolgen van dien. Als je geluk hebt overleef je een hartinfarct en kunnen er stents geplaatst worden of zal er een bypassoperatie moeten worden uitgevoerd. Maar je kunt er ook aan overlijden en daar je toch niet aan denken.