Koolhydraatrijk voedsel: gezonde voorbeelden

Mensen die willen afvallen, vermijden vaak zo veel mogelijk koolhydraten. Het koolhydraatarm dieet wordt dan ook vaak gevolgd. En ook met goede resultaten. Je moet dan voedsel ontwijken zoals brood, pasta en aardappelen. Hier zitten namelijk weinig vitaminen in. Toch zijn er ook voldoende voorbeelden van voedsel die veel koolhydraten bevatten die wel gezond voor je zijn. Deze kun je dus met een gerust hart eten wanneer je wat af probeert te vallen. Het is juist erg belangrijk om wel koolhydraten te blijven eten, omdat je lichaam hier veel energie uit haalt.

Havermout

Havermout is een erg voedzaam product en wordt vaak gegeten als ontbijt. Doe wat van de havermout in een steelpan en doe hier water of melk bij. Wanneer dit warm wordt, wordt het een papperige substantie. Je kunt meer smaak toevoegen door er kruiden of bijvoorbeeld fruit in te doen. Havermout is een volkoren graanproduct en bevat 66,3 gram koolhydraten per 100 gram. Er zitten veel vitamines, vezels en mineralen in. Daarnaast verlaagt het de cholesterol en bloedsuikerspiegel en zit er veel eiwitten in. Een hartstikke gezond begin van de dag dus.

Zoete aardappelen

Waar gewone aardappelen vaak vermeden worden wanneer mensen koolhydraten vermijden, is dit met zoete aardappelen niet nodig. Het is overigens niet eens familie van de aardappel, maar juist van de wortel. Dat is ook wel te zien aan de oranje kleur. Een gekookte zoete aardappel bestaat voor zo’n twintig procent uit koolhydraten en bevat veel vezels, vitamines en antioxidanten. Bovendien kun je er veel mee variëren. Zo kun je ze koken en er aardappelpuree van maken, of ze in wedges snijden en bakken in de oven.

Banaan

In een banaan zit veel koolhydraten en zorgt dus voor veel energie. Daarom is dit een goed product om te eten wanneer je bijvoorbeeld gaat sporten. Je wilt dan immers niet te vol zitten, want sporten met een volle buik is niet fijn. In één banaan zit 23 gram koolhydraten. Naast banaan zit er ook in ander fruit veel koolhydraten, zoals appel, druiven of mango.

Quinoa

Quinoa is de laatste jaren steeds populairder geworden en wordt veel gegeten door mensen die gezond willen eten omdat het erg voedzaam is. Quinoa is een zaad die je moet koken. Honderd gram gekookte quinoa staat gelijk aan 21,3 gram koolhydraten. Daarnaast zitten er ook veel verschillende vitamines, mineralen en eiwitten in. Je kunt dit bijvoorbeeld eten in plaats van rijst of couscous.