Is sushi wel of niet gezond?

Sushi is de laatste jaren over komen waaien uit Japan en is inmiddels een erg populaire maaltijd. Veel mensen denken dat het heel gezond is, omdat het gewoon rijst met vis en groenten is. Maar het hangt er natuurlijk van af wat je precies bestelt. Er zijn ook met sushi ontzettend veel variaties waar je uit kunt kiezen en je kunt het maar net zo gezond of ongezond maken zoals je zelf wilt. Kies je voor een versie met avocado en komkommer of met gefrituurde vis? En bestel je het in een all you can eat-restaurant of maak je het zelf?

Sushi met vis is de gezondste keuze

Vis op zich is natuurlijk wel gezond, maar het maakt ook veel verschil hoe je het klaarmaakt. Wanneer je een garnaal frituurt, is het niet meer een gezonde keuze voor in je sushi. Maar bijvoorbeeld rauwe zalm zit vol met omega-3 vetzuren en is een gezonde optie voor in of op je sushirol. Rauwe vis wordt namelijk niet in veel vet gebakken en is goed voor je lichaam en je geheugen. Ook tonijn kun je goed rauw eten, maar hier moet je weer niet te veel van eten, want dan is het niet meer goed voor je.

Hoeveelheid rijst

Een beetje rijst is natuurlijk niet slecht voor je. Maar vergis je niet in de hoeveelheid rijst die er in sushi zit. Dit is namelijk een heleboel. Witte rijst bevat niet heel veel vezels of vitaminen. Wanneer je alleen maar sushi rolls bestelt waar veel rijst bij zit, krijg je al gauw een heleboel binnen. Het is daarom verstandig om ook iets anders bij de sushi te eten, zoals sashimi of zeewiersalade. Bovendien wordt de rijst die in sushi zit, gemaakt met suiker en rijstazijn zodat het allemaal beter aan elkaar blijft plakken. Hierdoor zit er dus al gauw meer suiker in dan je in de gaten hebt.

Zelf gezonde sushi maken

Het beste is natuurlijk om de sushi zelf te maken. Je kunt dan ook ervoor kiezen om geen rijst in de sushi te doen, maar quinoa of bloemkoolrijst. Dit zijn gezondere varianten op de traditionele sushi. Je kunt er dan ook veel groenten en gezonde vis in doen. Zo is avocado, komkommer, paprika of wortel een goede vegetarische optie. Ook krab, rauwe tonijn of rauwe zalm is erg lekker en gezond voor je sushi. Ook kun je zelf een gezonde wasabimayonaise maken door wat wasabi te mengen met yoghurt en een klein beetje mayonaise.

The Oriental Shop – Aziatische producten kopen