Is darten een sport?

De meningen zijn verdeeld over het feit of darten nou een sport is of niet. Populair is het zeker, daar hoef je niet over te twijfelen. Een echte liefhebber zal beweren dat het wel degelijk een sport is, waar iemand die niet bepaald fan is zal zeggen dat het gewoon een spelletje is. Wanneer je denkt aan sport, denk je immers al gauw aan iets actiefs waarbij je veel moet rennen of kracht moet gebruiken. Bij darten is dit misschien niet het geval, maar dat wil zeker niet zeggen dat het geen echte sport is. Eén ding waar niet over getwijfeld hoeft te worden, is dat het ontzettend populair is.

Darten in het café

Dat darten iets is dat voornamelijk in een café wordt gespeeld, wil niet echt helpen voor het sportimago. Toch wordt er veel gedart in competities. Zo speelt een team voor ‘hun’ café en gaan ze naar het café van hun tegenstander om een potje tegen elkaar te darten. Als je het zo bekijkt, lijkt dit natuurlijk erg veel op een sport. In voetbal wordt immers ook gespeeld in een competitie en gaan teams naar elkaars thuishaven om een wedstrijd te spelen. Het verschil met darten is alleen dat er hier vaak ook nog wat alcohol gedronken wordt, waardoor het misschien meer een spelletje lijkt dan een sport.

Professioneel darten

Eén van de redenen dat darten zo populair is in ons land, is omdat we een aantal zeer goede darters hebben, de beste van de wereld zelfs. Wie kent Raymond van Barneveld of Michael van Gerwen nou niet? Darten op professioneel niveau is niet te vergelijken met amateur darters. Om goed te worden in darten, moet je ontzettend veel trainen. Dit is één van de redenen waarom mensen het wél een sport vinden. Het WK Darts wordt daarom ook gezien als topsport: je moet erg veel trainen wil je goed genoeg zijn om hieraan mee te mogen doen.

Is darten een sport of spel?

Als je kijkt naar het klassieke sportplaatje van lichaamsgewicht verliezen en conditie opbouwen, valt darten hier misschien niet onder. Het zorgt niet voor een afgetraind lichaam, zeker niet wanneer je kijkt naar het lichaam van de gemiddelde professionele darter. Maar wanneer je kijkt naar bijzondere prestaties, media-aandacht of training, dan valt darten zeker wel onder sport. Professionele darters moeten presteren onder grote druk. Is darten dan een sport, of toch een spel? Dat ligt er toch echt aan aan wie je het vraagt, want de meningen blijven hierover verdeeld.