Hoe reinigt een waterzuiveraar uw leidingwater?

Zuiver en schoon leidingwater is belangrijk voor onze gezondheid. Ons leidingwater wordt voortdurend gecontroleerd op vele parameters. Maar, dat is niet genoeg. Waarom? Omdat er nog veel kan gebeuren voordat het thuis uit de kraan stroomt. Onderweg kan het vervuild zijn door bijvoorbeeld schadelijke zware metalen als gevolg van verouderde leidingen. Daarom is het plaatsen van waterzuiveraars (zogeheten water purifiers) en waterontharders thuis sterk aan te bevelen. Zowel bij nieuwbouw als bij renovatie worden steeds meer woningen voorzien van manieren om ons drinkwater schoon en gezond te houden. Maar wat zijn de mogelijkheden om ons leidingwater nog een laatste keer te zuiveren voordat het uit de kraan stroomt?

Schoon leidingwater zonder schadelijke stoffen

Het leidingwater wordt daarom voortdurend gecontroleerd op honderden parameters. Dit verschilt van provincie tot provincie en van regio tot regio. Toch is leidingwater niet altijd even aangenaam in geur en smaak. Te veel chloor is vaak de boosdoener. Bovendien is ons leidingwater niet altijd schoon en helder. Meestal zijn bacteriën, virussen en parasieten de boosdoeners. Op zijn weg wordt de zuiverheid van ons drinkwater bedreigd door oude en slecht onderhouden leidingen. Oude waterleidingen brengen schadelijke stoffen, vooral lood en ijzer, in ons leidingwater.

Gebotteld water geen alternatief

Veel mensen wenden zich dan tot flessenwater als alternatief voor leidingwater. De resultaten van recente studies tonen echter aan dat dit niet altijd de beste oplossing is. Gebotteld water is niet alleen te duur, maar ook slecht voor het milieu. Daarom is het installeren van een waterzuiveringssysteem en een waterontharder of softener een beter en goedkoper idee.

Speciale kraan om water te zuiveren

Huishoudelijke waterzuiveringsinstallaties bestaan uit een koolstof-, zilver- en/of keramische kraan en een filter met een gemiddelde filtering van 0,2 micron. Deze filters zorgen voor schoon leidingwater zonder allerlei ziekteverwekkende virussen, bacteriën, schadelijke zware metalen, chemicaliën, hormonen en medicijnen. Waterzuiveraars zorgen voor smakelijk drinkwater met een aangename geur.

Type waterontharders

Waterontharders zijn er in verschillende soorten en uitvoeringen. Zo zijn er bijvoorbeeld waterontharders met een magneet, filter of met ionenuitwisseling. Bij het ontharden met magneten wordt gebruik gemaakt van de kristallisatie van mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium, die verantwoordelijk zijn voor vervelende kalkaanslag. De magnetische waterontharder kan dit met zijn sterke magneetveld voorkomen. Een dergelijk magnetisch veld maakt het onmogelijk om kalk in leidingwater te kristalliseren.

Water ontharden

U kunt ook genoegen nemen met een filter, vaak een actief koolstoffilter. Dit verwijdert niet alleen kalk, maar ook andere stoffen die er niet in thuishoren, uit ons leidingwater. Dit verbetert de kwaliteit van ons leidingwater aanzienlijk.

Leidingwater verzachten met ionen

De meest effectieve manier om leidingwater te ontharden is met ionenuitwisseling. Bij het zuiveren met ionen voegen we hars en zout toe aan het water. Hars trekt de kalkdeeltjes aan en door toevoeging van water wordt in relatief korte tijd zout water gevormd, zodat de verzadigde hars regelmatig kan worden gewassen. Het aldus verkregen mengsel van water en pekel verwijdert de in ons leidingwater aanwezige kalk. Het ontharden van water met ionenuitwisseling wordt vooral gebruikt in privéwoningen. Een liter hars verzacht gemiddeld tot vijftig liter water per uur. Die hoeveelheid is afhankelijk van verschillende factoren, maar vooral van het type hars dat u gebruikt. Natuurlijk speelt ook de hardheid van het leidingwater een belangrijke rol. De gemiddelde hardheid van leidingwater varieert tussen zes en acht Duitse graden.