Hoe gezond is zwemmen voor je?

Veel mensen zijn tegenwoordig erg gezond bezig en proberen door middel van gezonde voeding en meer te sporten af te vallen en fitter te worden. De fitnesscentra’s zijn de laatste jaren dan ook veel populairder geworden en de diëtisten hebben het drukker dan ooit om allerlei voedingsschema’s voor mensen te maken. De mensen die meer willen bewegen om wat af te vallen gaan vaak fitnessen, hardlopen, wandelen of fietsen. Er is echter nog een sport die uiterst gezond en effectief is, namelijk zwemmen.

Zwemmen is goed om af te vallen

Zwemmen is tegelijkertijd een kracht- en conditietraining. De weerstand van het water zorgt ervoor dat de spieren getraind worden terwijl je ook je conditie tegelijkertijd aan het verbeteren bent. Om je balans in het water te houden en om vooruit te komen gebruik je spieren uit je hele lichaam waardoor je hele lichaam ook een workout krijgt en niet bijvoorbeeld alleen je been- en buikspieren zoals bij fietsen. Een goed trainingsschema is wel aangeraden. Je kan je dus wel voorstellen dat je van zwemmen goed af kan vallen, gemiddeld verbrand je zo’n 500 calorieën per uur maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van onder andere je eigen gewicht en de intensiteit waarmee je zwemt. Wil je dus afvallen en heb je een eigen zwembad? Maak er dan gebruik van. Wil je een zwembad laten bouwen, dan is dat ook natuurlijk mogelijk.

Zwemmen verbetert je slaappatroon

Slapen is ook belangrijk voor je algemene gezondheid, voldoende nachtrust is cruciaal om zowel lichamelijk als geestelijk helemaal te kunnen herstellen. Zwemmen draagt bij aan een beter slaappatroon, omdat zwemmen je hele lichaam aanpakt geeft het lichaam veel hormonen vrij die onder andere ook voor een betere nachtrust zorgen.

Ook ideaal voor mensen met klachten

Zwemmen is door meerdere redenen ook ideaal voor mensen met bepaalde klachten, zo kan zwemmen helpen met het volgende:

  • Het warme en vochtige klimaat van een binnenzwembad is heel goed voor de luchtwegen, fijn voor mensen die last hebben van astma. Omdat zwemmen ook de longcapaciteit vergroot en de ademhaling verbeterd hebben astmapatiënten hier veel baat bij.

Mensen met fysieke klachten. In het water ben je zo goed als gewichtloos, je zal hier maar ongeveer één tiende van je gewicht wegen. Voor mensen met fysieke klachten is zwemmen dus een goede manier om toch te bewegen of juist aan te sterken.