Hoe besmettelijk is griep?

Griep is een virus waar geen geneesmiddel voor bestaat. Wie het krijgt, dient het eenvoudigweg uit te zieken. En terwijl ons lichaam tegen de indringers vecht, krijgen we met allerlei vervelende symptomen te maken. Deze variëren van een keelpijn en een loopneus tot koorts en spierpijn. Al die verschillende pijntjes kunnen u gedurende enkele dagen geheel uitschakelen. Geen wonder dat veel patiënten zich enkele dagen ziek melden op het werk.

Wie om zich heen steeds meer gevallen van griep ziet, zal zich dan ook afvragen: “hoe besmettelijk is griep?” Het antwoord is: heel besmettelijk. Om een epidemie in te dammen, roept de overheid jaarlijks op tot het halen van het griepvaccin. Dit vaccin bevat antilichamen waarmee u resistent wordt tegen de nieuwste virusstam.

U kunt het virus eenvoudig oplopen wanneer u in een openbare ruimte bent en iemand niest of hoest. Het virus verspreidt zich in de minuscule slijmdruppeltjes die dan vrijkomen. Deze kunnen ook op een voorwerp of oppervlak belanden dat u later aanraakt. Vaak uw handen wassen is dan ook zeer belangrijk.

Hoe besmettelijk is griep als ik het zelf heb?

De keerzijde van de medaille is dat u zelf ook het virus kunt overdragen. Vraagt u zich af hoe besmettelijk griep is wanneer u het zelf hebt, dan is het antwoord hetzelfde: heel besmettelijk. Vooral wanneer u naar een grote openbare ruimte gaat, zoals een bibliotheek, een winkelcentrum of een klaslokaal, is de kans op besmetting groot. Zorg er daarom voor dat u papieren zakdoekjes gebruikt wanneer u niest of hoest en deze zakdoekjes onmiddellijk weggooit. Waar mogelijk, wast u steeds uw handen om te voorkomen dat u het virus via een voorwerp of oppervlak op iemand anders overbrengt. Nadat de eerste symptomen zich voordoen bent u nog 5-7 dagen besmettelijk.

Voorzorgsmaatregelen treffen

Nu u weet hoe besmettelijk griep is, is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Met andere woorden: om griep te voorkomen. Dat kan op drie manieren. De eerste daarvan behandelden we hierboven al – de griepprik halen. Ook kunt u zelf aan uw immuunsysteem werken door gezond te eten waardoor u voldoende vitaminen binnenkrijgt, maar ook door voldoende water te drinken en regelmatig te sporten. Stress voorkomen en genoeg bedrust nemen helpt u ook een goede weerstand op te bouwen.

Een mondkapje dragen in tijden van corona

Een virus dat ons op dit moment overvalt is het coronavirus. Hoewel we nog niet veel weten over COVID-19 zien we om ons heen wel meer en meer mensen met een mondkapje. In het openbaar vervoer is dit nu zelfs verplicht. Weten waar je goedkoop een mondmasker kunt bestellen? Of nieuwsgierig wat nu het beste mondkapje is? Op de website vergelijkmondkapjes.nl vind je veel bruikbare en nuttige informatie. Je vind hier meer informatie over de niet-medische en medische mondmaskers, en je ziet waar je ze goedkoop (online) kunt bestellen.