Hebt u last van staar?

Staar is een vervelende oogziekte waardoor u minder goed kunt zien. Bij staar wordt de ooglens troebel waardoor men alles waziger gaat gezien en grauwer van kleur, een soort mistige blik zeg maar. De oorzaak hiervan is dat de ooglens het licht niet meer goed kan doorlaten. De ooglens zit vlak achter de pupil in het oog en onder normale omstandigheden is de lens helder en doorzichtig, waardoor de beelden scherp op het netvlies kunnen worden weergegeven. Bij staar is die lens dus troebel geworden waardoor er een onscherp beeld op het netvlies wordt geprojecteerd. Als we ouder krijgt iedereen te maken met het troebeler worden van de ooglens, maar niet iedereen heeft er ook last van. Staar kan zijn aangeboren, ontstaan door ziekte of beschadiging van de ooglens, maar in de meeste gevallen is er sprake van ouderdomsstaar.

Ouderdomsstaar

Zoals hierboven al vermeld hoort ouderdomsstaar bij het normale verouderingsproces van de mens. De ooglens kan bij ouderdomsstaar al troebel raken rond het veertigste levensjaar maar dat is eerder uitzondering dan regel. Meestal ontstaan de eerste verschijnselen van ouderdomsstaar pas op latere leeftijd. Als de troebele plek in het midden van de ooglens of vlak daar in de buurt ontstaat, krijgt u vrij snel klachten. In het eerste stadium van staar kan het voorkomen dat u minder goed in de verste kunt kijken en dat het lezen zonder bril juist opeens beter gaat.

Verschijnselen

Er zijn verschillende verschijnselen die zich kunnen voordoen als u last krijgt van staar. U kunt opeens een hele andere brilsterkte krijgen, het verschil in sterkte tussen uw beide ogen kan groter worden, u gaat wazig zien, dubbel zien, kleuren worden wat doffer en grauwer. De oogziekte staar ontwikkelt zich heel geleidelijk zodat het jaren kan duren voordat de ziekte wordt opgemerkt. Het is aan te raden om staar te verhelpen, omdat u anders alles wazig gaat zien en u uiteindelijk alleen nog maar licht en donker kunt onderscheiden. In dat stadium spreken we meestal over de zogenaamde rijpe staar.

Staaroperatie

De enige manier om staar op te lossen is een staaroperatie waarbij de ooglens die troebel is wordt vervangen door een kunstlens. De staaroperatie is een chirurgische ingreep. Er bestaat ook een lensvervangende operatie waarbij er geen sprake is van staar, waarbij dus de ooglens niet troebel is. De technieken die bij lensvervanging worden gebruikt zijn overigens dezelfde die worden gebruikt als bij een staaroperatie. Het voordeel van deze lensvervangende operatie is overigens dat je daarna geen staar meer kunt krijgen omdat er dan sprake is van een kunstlens.