Gehoorapparaten: wat moet ik weten?

De tijden waar wij in leven hebben voor- en nadelen. De moderne technologie helpt ons te ontwikkelen en zorgt ervoor dat wij onze ongemakken steeds beter kunnen verbergen, of soms zelfs verbeteren. Maar met deze voordelen komt ook één groot nadeel: keuzestress. Er zijn zo veel opties. Zoveel verschillende producten om uit te kiezen. Door de bomen is het bos niet meer te zien. Daarom helpen wij jou om de belangrijkste punten op een rijtje te zetten.

Type gehoorapparaten

De gehoortoestellen vallen tegenwoordig steeds minder op. De twee hoofdtypes waar je uit kunt kiezen zijn de gehoortoestellen die achter het oor zitten en de toestellen die in het oor zitten. Wat het beste zit en het prettigste voelt is voor iedereen anders. De types die achter het oor worden gezet, zijn de meest voorkomende gehoorapparaten. Ze vallen niet op. De types in het oor zijn dusdanig klein en compact dat ze niet eens te zien zijn voor een ander. Welke het beste is voor jou is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Neem contact op met jouw audicien voor een gehoortest en zij zullen jou vertellen welk apparaat voor jou het beste is.

Gehoortesten

Het is mogelijk je gehoor te laten testen in de winkel, of online. De meeste gehoortesten zijn gratis. Een aantal voorbeelden van winkels waar u op afspraak een gratis gehoortest kunt laten afnemen.

Je krijgt een gehoor test via een klein dopje dat in het oor wordt gezet. Uit dit dopje hoor je een geluid. Er wordt getest hoe jouw oor reageert op dit geluid. Een gezond oor zal namelijk reageren op deze test door geluidjes te maken. Deze geluidjes zullen worden opgevangen en doorgegeven aan een apparaat dat verbonden is met het dopje.

Audiciens

Indien je verzekerd bent, zijn er twee verschillende audiciens waar je bij terecht kunt voor een hoortoestel. Audiciens die gecontracteerd zijn en audiciens die niet gecontracteerd zijn. Vraag altijd na bij jouw verzekering met welke audiciens zij een contract hebben. De audicien waar jouw verzekering een contract mee heeft is automatisch ook de meest voordelige. Indien je toch voor een ander kiest, is het mogelijk te vragen om restitutie. Het hangt er uiteraard wel van af of u een restitutieverzekering heeft of niet.

Kosten

Hoortoestellen worden sinds 2013 (vanuit de basisverzekering) voor 75% vergoed. Let wel op dat het eigen risico van toepassing is. Hoortoestellen zijn te verkrijgen in vier categorieën.
1. (Budget) Gehoorapparaten tot €500.
2. (Basis) Gehoorapparaten tussen de €500 en de €800.
3. (Middenklasse) Gehoorapparaten tussen de €800 en de €1200.
4. (Topklasse) Gehoorapparaten die duurder zijn dan €1200.