De invloed van sporten op een gezonder leven

Wil je gezond leven, dan zul je ook moeten sporten. Sporten is erg belangrijk voor de mens. Zeker omdat we tegenwoordig veel zittend werk doen. Maar wat doet sporten eigenlijk met ons lichaam dat het zo essentieel maakt voor ons.

Effecten van sporten

Wat maakt sporten zo gezond voor ons? Allereerst verklein je met sporten de kans op bepaalde ziektes zoals: diabetes, overgewicht, hart-en vaatziekten en zelfs psychische problemen. Alleen dit zou al een goede reden zijn om te gaan sporten.

Sporten is ook erg goed voor je hersenen en geheugen. Er zijn al meerdere onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat sporten goed is voor je hersenen. De reden hiervan is nog onduidelijk maar dat het zo is staat vast. Waarschijnlijk komt het doordat je door te bewegen je bloedsomloop bevordert. Hierdoor kan er meer zuurstof naar je hersenen komen.

Door te sporten heb je minder stress. Bij lichaamsbeweging maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Deze hormonen staan bekend als de gelukshormonen. Serotonine zorgt voor een beter humeur en endorfine werkt kalmeren en heeft een pijnstillend effect.

Van sporten krijg je sterkere botten. Na je dertigste neemt je botdichtheid af. Daardoor worden ze breekbaarder. Door botten te belasten worden de botten sterker en neemt de botdichtheid dus minder snel af.

Sporten is ook erg goed voor je hart. Zoals al eerder beschreven voorkomt het hart- en vaatziekten. Het verlaagt je bloeddruk en zorgt ervoor dat je adereren niet verstopt raken.

Het heeft een positief effect op hoe aantrekkelijk mensen je beschouwen. Uit onderzoek is gebleken dat er een verband is tussen sporten en aantrekkelijkheid.  

De favoriete oefeningen van mannen zijn nogal verschillend met die van vrouwen. Waar mannen vooral op zoek zijn naar tips om een grotere chest en biceps te krijgen, zijn vrouwen doorgaans op zoek naar tips voor het trainen van je billen

Ben je vaak moe en heb je niet echt de energie om iets te doen is sporten vaak de oplossing. Het klinkt misschien een beetje gek, maar door te bewegen krijg je meer energie doordat je lichaam aan het werk wordt gezet. Je bloedcirculatie verbetert en je hart en longen gaan harder werken. Vaak zie je ook dat mensen veel sporten veel energieker lijken. Dat is dus ook zo.

Hoe kan je meer gaan sporten

Sporten kan op veel manieren. Je kan het alleen doen of in een team. Je hebt cardiotraining en krachttraining. Je hebt intensieve sport en wat rustigere sporten. Welke manier van sporten je doet maakt voor het grote plaatje niet veel uit. Het gaat er om dat je iets van beweging doet.

Doe vooral een sport wat jij leuk vindt. Vind je wielrennen leuk, koop dan een wielrenfiets en begin gewoon. Misschien ken je mensen die dit ook doen en kun je samen met ze gaan fietsen. Of wordt lid bij de plaatselijke voetbalclub. Door teamsport krijg je ook weer nieuwe sociale contacten.

Of vind je sterk zijn en spieren hebben belangrijk, schrijf je dan in bij een sportschool. Als je in het begin nog niet helemaal weet hoe je moet beginnen kan je bijvoorbeeld een Personal trainer inhuren. Zij helpen jou graag en kunnen ook helpen met je vooruitgang meten.