De gezondheidsvoordelen van Oolong thee kort uitgelegd

Behalve dat Oolong thee een erg exclusieve Chinese theesoort met een uitgesproken smaak is, heeft deze theesoort ook nog eens een aantal gunstige effecten op de gezondheid.
Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zou het drinken van deze thee goed zijn voor:

  • Verbetering van het denkvermogen
  • Voorkomen van tandbederf
  • Vermindering van pijn bij artritis
  • Verlaging van het risico op overgewicht
  • Bevorderen van gewichtsverlies
  • Verlaging van cholesterolgehalte
  • Versterking van het immuunsysteem
  • Verbetering van de conditie van de huid
  • Verlaging van de bloeddruk

Deze gezondheidsvoordelen niet allemaal wetenschappelijk onderbouwd, het effect is soms ook persoonafhankelijk.

Hieronder lichten wij een aantal gunstige effecten van het drinken van Oolong thee nader toe, met dank aan de mensen van Thee.be voor hun hulp bij het opstellen van deze lijst.

Sterkere botten en tanden

In de menopauze hebben met name vrouw last van botontkalking doordat het hormoon oestrogeen afneemt. Behalve het blijven slikken van een anticonceptiepil met oestrogeen, lijkt het dat het drinken van deze thee mogelijk helpt bij het behouden van een hoge botdichtheid. Ook helpt het tandbederf te beperken of te voorkomen.

Goed bij een gevoelige huid

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met eczeem bij het drinken van drie koppen thee per dag baat kunnen hebben. In minder dan een week tijd zijn de gunstige effecten van deze theesoort al op de huid zichtbaar. Dat komt doordat Oolong allergische reacties kan onderdrukken. De thee bestrijdt vrije radicalen en de antioxidanten in de thee zorgen voor een gezondere huid.

Ondersteunend bij gewichtsverlies

Oolong bevat polyfenol dat in staat is om de enzymen die vet opslaan, te blokkeren. Zodoende helpt Oolong om de vetverbranding te stimuleren.
Een onderzoek heeft aangetoond dat de helft van obsese en zwaarlijvige deelnemers die viermaal daags 300 ml. Oolong dronken, na zes weken een kilo aan gewicht waren verloren.
Bij een groep mannen die gedurende drie dagen deze thee dronken, ging het energieverbruik met drie procent omhoog, terwijl dit bij dezelfde groep mannen die water dronken, niet het geval was. De stof EGCG (epigallocatechinegallaat, een catechine in thee) heeft een gunstig effect op gering gewichtsverlies.

Kan spanning en stress verminderen

Thee drinken heeft op zich al iets kalmerends, iets wat door wetenschappelijk onderzoek wordt bevestigd. Oolong bevat L-theanine, een aminozuur dat de aanmaak van alfagolven en dopamine in de hersenen stimuleert en tegelijkertijd angstklachten vermindert. Daardoor vermindert stress, waardoor je je meer ontspannen voelt.

Verbetering van concentratie

Door de stof cafeïne voelen we ons alert, waardoor onze focus en concentratie kan verbeteren. Dat geldt zelfs voor een lage dosis cafeïne. Oolong bevat ook cafeïne. Een random, dubbelblinde studie heeft laten zien dat proefpersonen met een cafeïneconsumptie van 0,3 mg per kilo aan lichaamsgewicht, beter presteerden bij een cognitieve capaciteitentest. Bij deze studie werd een dosis cafeïne gebruikt die gelijk staat aan een half kopje Oolong thee.

Tot slot

Behalve een prima alternatief voor frisdrank is Oolong thee echt een gezonde dorstlesser. Verwacht echter geen wonderen, de meeste gezondheidsvoordelen zijn maar klein.
Na al deze lofzang nog een laatste tip. Hoewel Oolong met een watertemperatuur van 80 tot 90 graden moet worden gezet, verhoogt het drinken van erg hete thee, dat wil zeggen met een temperatuur van 65 graden of hoger, de kans op slokdarmkanker. Laat je thee daarom eerst een paar minuten afkoelen. Je kunt er ook heel eenvoudig een koele ijsthee van maken. Meer dan laten afkoelen en het toevoegen van wat versgeperst citroensap is niet nodig!

Op je gezondheid!