Blijf niet te lang rondlopen met gehoorschade

Gehoorschade kan ontzettend vervelend zijn. Het kan zelfs belemmerend zijn ons dagelijks leven wanneer we veel minder horen dan voorheen. Gelukkig hoeft gehoorschade niet meer te betekenen dat je nooit meer iets kunt horen. Je kunt er namelijk nog van alles aan laten doen. In deze tekst gaan we kijken wat je het beste kunt doen bij gehoorschade.

Gehoorschade

Gehoorschade kan op verschillende wijzen ontstaan. Zo kan het bijvoorbeeld met een ongeluk gebeuren. Iemand staat veel te dicht op een stel boxen bij een concert of er scheurt iets in het oor om een andere reden. Toch kan het ook gewoon zo zijn dat iemand ouder wordt en dat daardoor het gehoor achteruit gaat. Je kunt er dan vaak niets aan doen. Het kan zo zijn dat iemand ineens niets meer hoort, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat dit in gradaties gaat. Iemand hoort langzamerhand steeds iets minder. Wanneer er vermoedens zijn van achteruit gaand gehoor, is het een slim idee om hier iets aan te gaan doen.

Wat te doen bij gehoorschade?

Je kunt namelijk gemakkelijk een afspraak inplannen bij een audicien. Dit is hetzelfde als een opticien, maar dan specifiek bedoelt voor de oren. Hij kan tijdens de afspraak precies uitleggen wat hij gaat doen. Vaak bestaat dit vervolgens uit een gehoortest. Een gehoortest is een test waarbij nagegaan wordt hoe iemands gehoor er op dat moment aan toe is. Ook wordt er gekeken waar het probleem zich precies bevindt. De gehoor test bestaat vaak uit piepjes die iemand in zijn oor hoort. Hij moet aangeven aan welke kant hij het piepje hoort door middel van zijn hand op te steken. De opticien kan vervolgens vaststellen of er sprake is van gehoorschade en zo ja, hoe heftig deze is. Ook kijkt hij wat er nog gedaan kan worden.

Een gehoorapparaat

Een keuze die kan gemaakt worden is de keuze voor een hoorapparaat. Dat is een klein apparaatje wat geplaatst wordt rondom het oor. Het assisteert het oor met beter horen en kan ontzettend goedkoop zijn door de zorgverzekering van iemand.