Aardbeien: gezond of ongezond?

Aardbeien zijn erg lekker, dat vindt bijna iedereen wel. Vooral in de zomer zijn ze op hun lekkerst, want dan groeien ze het beste. Wanneer je in de winter aardbeien in de supermarkt ziet liggen, zijn deze vaak van ver gekomen of komen ze uit een kas en zijn ze vaak minder lekker. Aardbeien zijn natuurlijk fruit en dus gezond voor je. Maar dat wil niet zeggen dat er geen schadelijke stoffen in zitten.

Gezonde stoffen

In vergelijking met ander fruit bevatten aardbeien veel vitamine C en vitamine B11. Als je kijkt naar de populairste fruitsoorten heeft alleen een kiwi meer vitamine C. Daarnaast hebben ze weinig calorieën en draagt het bij aan de inname van foliumzuur, wat ook erg goed voor je is. Net zoals elke andere fruitsoort, staat de aardbei in de Schijf van Vijf en kun je deze dus zonder zorgen eten. Het is natuurlijk ook erg belangrijk om te blijven variëren met fruit. Eet dus niet elke dag alleen maar aardbeien, maar kies bijvoorbeeld ook eens voor een kiwi of blauwe bessen. Aardbeien staat op de zevende plaats als het gaat om meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Je kunt er dan ook erg veel mee variëren. Je kunt ze natuurlijk gewoon zo eten, maar zijn ook erg lekker in een smoothie, salade of op een beschuitje.

Giftige stoffen

Uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA, is gebleken dat een aardbei uit de supermarkt zes keer giftiger is dan ander fruit uit de supermarkt. Dit komt doordat elke aardbei is bespoten met zo’n zeven of acht schadelijke stoffen. Deze stoffen zijn op zichzelf misschien niet zo schadelijk voor je, maar wanneer ze gecombineerd worden met andere schadelijke stoffen misschien wel. Deze stoffen zijn natuurlijk wel noodzakelijk voor de groei van de aardbei, anders zouden deze niet erop gespoten worden. Het gaat om stoffen zoals insecticiden en schimmelbestrijdingsmiddelen. Wanneer je deze stoffen binnenkrijgt, kan dit op lange termijn leiden tot verschillende gezondheidsklachten zoals parkinson of kanker. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat aardbeien ongezond zijn of dat je er ziek van wordt. De NVWA houdt zich uiteraard aan de Europese wetten die over al deze stoffen gaan en zien hier geen risico’s in. De hoeveelheid die je van deze schadelijke stoffen binnenkrijgt, is dus erg klein. Wel is het belangrijk dat je ze altijd goed wast, maar het is dus niet nodig om aardbeien te laten staan.